Echilibrul prin culori

Te-ai gandit vreodata ca echilibrul tau interior poate fi influentat si de alegerea culorilor pe care le porti sau pe care le folosesti pentru decorarea casei? Culorile care te inconjoara, indiferent ca este vorba despre vestimentatie, obiecte de decor sau accesorii de birou, iti influenteaza tonusul sau dispozitia. De aceea, daca intelegi semnificatia fiecarei culori in parte, poti sa alegi in jurul tau acele culori care sa te ajute sa te echilibrezi, care sa te binedispuna sau sa te linisteasca si sa eviti culorile care te pot influenta negativ sau care te pot agita.

Albul este asociat luminii si sugereaza puritatea, prospetimea, inocenta. Persoanele care aleg culoarea alba, inseamna ca sunt foarte echilibrate, oneste, binevoitoare si perfectioniste.

Culoarea albastra ne duce pe multi cu gandul la valurile marii sau la un cer senin, tocmai de aceea aceasta culoare semnifica linistea, pacea si armonia. Specialistii considera ca albastrul echilibreaza metabolismul si induce o stare de relaxare, redand bucuria de a trai si gustul vietii.

Verdele este simbolul naturii, regenerarii, sperantei si tineretii si este culoarea cea mai usor perceptibila de ochiul uman, cu importante beneficii aspura relaxarii musculare si detensionarii. Atunci cand alegem culoarea verde, inseamna ca organismul nostru ne transmite ca avem nevoie de repaos si destindere si ca dorim sa mai domolim un pic stresul din viata noastra.

Rosu este o culoare foarte puternica, intensa, care capteaza repede atentia, fiind specifica liderilor, persoanelor generoase, foarte puternice si care au multa incredere in sine. Rosu are un efect stimulator, incita la actiune, la competitie. Pentru decorarea casei, este indicat ca aceasta culoare sa fie folosita pentru a sublinia ceva si nu ca o culoare principala, intrucat creeaza nervozitate.

Galbenul este culoarea copilariei, a bucuriei si a optimismului, dar si a miscarii si a spiritualitatii. Culoarea galbena tonifica trupul si spiritul, stimuleaza intelectul si puterea de concentrare. Aceasta culoare exprima o personalitate puternica, temperamentala, extrovertita, care se simte bine cu ea insasi.

Portocaliul simbolizeaza sentimentul de bine, calm, sanatate si prosperitate, mareste sociabilitatea, confera optimism, este activant si tonifiant. Aflata intre culoare rosie si cea galbena, portocaliul este considerata o culoare echilibrata, care ne ajuta sa ne calmam, care incurajeaza onestitatea si bunatatea si care genereaza o stare de buna dispozitie si combate pesimismul.

Culoarea neagra induce tristete, depresie, negativism insa semnifica si autoritate, putere, seriozitate si mister. Persoanelor carora le place culoarea neagra sunt firi creative, idealiste, puternice, protective si stabile. Negrul nu ar trebui folosit in exces, intrucat devine coplesitor si are efecte psihologice de neliniste si retinere.

29