Apa de izvor, apa de masa sau apa minerala naturala – care este diferenta?

Hidratarea este deosebit de importanta pentru buna functionare a organismului uman. Chiar daca tinem seama de recomandarea de a consuma 2 litri de lichide pe zi, trebuie sa luam in calcul si calitatea apei pe care o consumam, care difera in functie de tipul de apa – apa de izvor, apa de masa sau apa minerala naturala.
Fie ca vorbim de apa de izvor sau de apa de masa, trebuie sa avem in vedere caracteristicile care le deosebesc de apa minerala naturala.
Cea mai importanta caracteristica este zona de provenienta. Astfel, apa de izvor este o apa extrasa dintr-o zona curata, suficient filtrata pentru a o face potabila, dar sensibila la modificarile climatice si la poluarea de la suprafata. Mai ales in cazul apelor de ses sau de deal, perioadele ploioase sau dimpotriva, secetoase, pot afecta continutul de minerale si microorganisme al apei, astfel incat, uneori, apa isi poate pierde potabilitatea.
Apa de masa poate fi o apa de fantana ce provine dintr-un acvifer (acumulare de apa in subteran la mica adancime) in urma forarii stratului permeabil, sau adusa la suprafata prin alta metoda de extragere. De asemenea, apa de masa poate fi o apa arteziana ce provine dintr-un izvor sau dintr-un acvifer sub presiune, deschis prin foraj, nivelul apei de izvor aflandu-se deasupra nivelului superior al acviferului. Ca si apa de izvor, apa de masa poate fi afectata de ceea ce se intampla la suprafata: ploi, seceta, deversari etc.
Apa minerala naturala, spre deosebire de celelalte tipuri de apa (apa de izvor, apa de masa etc.), este extrasa din surse subterane, recunoscute si avizate, iar originea sa controlata asigura stabilitatea, temperatura si continutul de saruri minerale constante, indiferent de conditiile climaterice de la suprafata, protejand-o de toate riscurile de poluare. Astfel, apa minerala naturala are un continut specific de saruri minerale dizolvate, oligoelemente sau alti constituenti, cu efecte benefice asupra sanatatii.